Het aanbrengen van contouren is een stap in make-up die vaak overgeslagen wordt. Voel je jezelf niet zeker met het gebruik van een contour borstel? Of weet je niet hoe je dat 3D effect krijgt? Dan heb je instructie nodig, stap voor stap. Je leert hoe je contouren aanbrengt in het gezicht.

Waarom brengen we contouren aan?

We gebruiken contouren om meer dimensie aan het gezicht te geven waardoor het er mooier uitziet. Als je contouren goed aanbrengt dan lijken de mooie delen van je gezicht meer aanwezig.

Contouren: poeder, crème of stift?

Cosmetica om contouren mee aan te brengen zijn er in verschillende vormen. Klassiek is het geperste poeder dat dikker is dan oogschaduw. Breng deze aan op je gezicht met een borstel. Als je hier geen ervaring mee hebt, dan kun je alsnog beter beginnen met een dikkere textuur. Je hebt dan meer controle over de intensiteit van het effect. Het effect is subtiel en domineert niet de volledige make-up. Als je het effect te zwak vindt, dan kun je nog een laag aanbrengen.

Welke borstel heb je hiervoor nodig?

Als je niet veel uit te geven hebt dan hoef je geen aparte borstels te kopen voor highlighter, bronzer en blush. Je koopt gewoon één borstel en knipt deze dan af zodat er hoeken ontstaan. Elke hoek is voor een ander deel van je gezicht en voor andere cosmetica. Dit is de beste keus om contouren aan te brengen. De borstel moet gemaakt zijn van natuurlijk borstelhaar (dat is het beste).

Gids: aanbrengen van contouren in het gezicht

Breng de highlighter aan onder de brug van je wenkbrauwen en in het midden van je voorhoofd. Meng de hoeken zodat het effect natuurlijk is, het licht op de delen die je behandeld hebt reflecteert snel.

Breng highlighter aan op de jukbeenderen, zodat ze eruit springen.

Maak het gebied direct onder je jukbeenderen donker, hierdoor ziet het gezicht er glad uit. Als je een hoog voorhoofd hebt, dan is een donker poeder op de haarlijn perfect. Zo lijkt je voorhoofd optisch korter. Als je het gezicht meer diepte en expressie wil geven, breng dan ook donkere poeder aan op de plekken met ongelijke hoogte.

Waar doe je de poeder nog meer? Bijvoorbeeld aan de zijkant van je neus waardoor deze dunner lijkt. Mensen met een sterke kaaklijn brengen bronzer op dit gebied aan.

Highlighter is perfect voor bovenop je neus, alleen als je geen brede neus hebt.

Deze truc van modellen en celebrities kan ook voor je werken: plaats een borstel met highlighter op het bovenste en middelste deel van de lippen, als ook op Cupido’s boog. Het zal je lippen verleidelijk maken en een mooie vorm en diepte krijgen.