Een jeukende en prikkende huid, seboerroe en haaruitval – dit zijn de meest voorkomende symptomen van hoofdhuidaandoeningen. Hoe herken je een typische hoofdhuidaandoening en wat moet je doen om de balans te herstellen en de huid van het hoofd weer mooi en gezond te krijgen?

Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat hoofdhuidaandoeningen steeds meer voor komen. Mensen met verschillende leeftijden hebben er last van en de oorzaken zijn uiteenlopend.

Oorzaken hoofdhuidaandoeningen

Elke aandoening aan de hoofdhuid heeft een iets andere oorzaak maar ze hebben wel iets gemeen: meestal verschijnen ze ls gevolg van onze nalatigheid, het ondergaan van verkeerde behandelingen, het gebruik van verkeerde haarproducten, etc. In veel gevallen worden aandoeningen aan de hoofdhuid veroorzaakt door vergelijkbare redenen:

  • de hoofdhuid niet genoeg reinigen,
  • het haar niet voldoende uitspoelen,
  • het haar te vaak of juist te weinig wassen,
  • de verkeerde haarproducten gebruiken,
  • blootstelling aan sterke en constante stress,
  • gevaarlijke hormonale disbalans,
  • en nog veel, veel meer.

Meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen

De meest voorkomende problemen met de hoofdhuid zijn schimmelinfectie, pediculosis, roos, seborroïsch eczeem en psoriasis. Wat moet je weten over deze aandoeningen?

ROOS

Dit is zonder meer de meest populaire aandoening van de hoofdhuid, veel mensen hebben er last van. Het kan permanent zijn, of komen en gaan. De oorzaken van roos zijn variërend, hoewel verkeerde gewoonten met betrekking tot reinigen en zorgen voor het haar het meest voor komen. Er zijn een aantal typen roos: droog (karakteristieke witte vlokken), vet, bont en seborroïsch. De makkelijkste oplossing voor roos is een anti-roosshampoo.

SEBORROÏSCH ECZEEM

Vaak verward met roos, maar seborroïsch eczeem is ook een veelvoorkomend probleem aan de hoofdhuid. Eén van de symptomen zijn vlokken, maar vaak samen met rosacea, korstjes en ontsteking. Deze aandoening verschijnt vooral tijdens de winter. De oorzaak is nog niet volledig bekend, voor de behandeling moet je bij een dermatoloog zijn.

PSORIASIS

Psoriasis op de hoofdhuid is een auto-immuunziekte, de symptomen zijn vlokken die groeien, splijten en loskomen. Het type schilfers dat op de hoofdhuid verschijnt is erg kenmerkend, het kan niet verward worden met een andere ziekte. Het slechte nieuws is dat de behandeling voor deze vorm van psoriasis erg lastig is omdat de ziekte veroorzaakt wordt door ons immuunsysteem. Dit betekent dat je met huis-tuin-en-keuken-middelen het probleem niet oplost.

SCHIMMELINFECTIE

Ook een veelvoorkomend probleem. Het goede nieuws is dat een schimmelinfectie op de hoofdhuid niet moeilijk op te lossen is. De vlokken, jeuk en het prikkende gevoel worden namelijk veroorzaakt door een schimmel. Als je snel handelt, dan ben je er ook snel vanaf. Het enige wat je hoeft te doen is fungicide haarproducten gebruiken, zoals ketoconazol-shampoo. Het wordt ook aanbevolen om je haar tools (kam, borstels) te wassen of vernieuwen.

PEDICULOSIS

Hetzelfde geldt voor pediculosis, een hoofdhuidaandoening die veroorzaakt wordt door menselijke luizen. Als deze parasiet op het haar komt, dan kun je het haar het best kort knippen en medicatie gebruiken. Sommige etherische oliën, zoals rozemarijnolie, helpen ook. Het goede nieuws is dat deze aandoening niet veel voorkomt. Als je het hebt, is het vaak maar eenmaal in je leven.