Weet jij waarom je kapotte lippen hebt? Er zijn veel redenen voor en sommigen verwacht je niet. Lees hier waarom je lippen uitdrogen.

We vergeten vaak dat de huid van verschillende delen van ons lichaam verschillende dikte heeft. Onder de ogen, op de handen, de nek en de lippen is de huid het dunst. Daarom hebben we in de winter vaak laatst van kapotte lippen.

Kapotte lippen – wat is het precies?

Wat betekent het als je kapotte lippen hebt? Dit soort lippen zijn extreem droog, ruw en gespleten. Ze hebben geen beschermende lipidenlaag meer waardoor de lippen vocht en voedingsstoffen verliezen. De huid is geïrriteerd en kan jeuken.

Kapotte lippen – oorzaken

Wat droogt de lippen uit? De reden die direct invloed heeft op de conditie is het gebrek van een goede beschermende barrière die op een natuurlijke manier vochtverlies voorkomt. De huid op de lippen heeft geen talgklier en niet genoeg melanine om de huid te beschermen tegen UV-straling. Ook onze gewoonten en de manier waarop we voor onze lippen zorgen kunnen de conditie van de lippen verslechteren.

Oorzaken kapotte lippen:

 • Tekort aan vitamine B
 • Slechte weersomstandigheden: vrieskou, wind en vochtigheid
 • Geen beschermende lippenstift gebruiken
 • De lippen likken
 • Matte lippenstift

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van kapotte lippen, maar niet de enige. Weinig mensen realiseren zich dat er ook een aantal redenen zijn die minder voor de hand liggen.

Minder voor de hand liggende oorzaken kapotte lippen

 1. Allergie – we weten allemaal dat er veel symptomen van allergieën zijn, maar weinig mensen denken dat kapotte lippen een oorzaak is. Het blijkt dat dit fout is. Als je vaak last hebt van kapotte lippen, dan is het verstandig om eens een allergietest te doen.
 2. Uitdroging – een andere oorzaak van kapotte lippen is uitdroging. Als we uitdrogen, dan verslechtert de conditie van het hele lichaam. De huid verliest elasticiteit en wordt grijs. Een tekort aan goede hydratatie is ook zichtbaar op de lippen.
 3. Ademen door de mond – als we het koud hebben, dan ademen we vaak door de hond. Het water in de huid van de lippen verdampt dan sneller waardoor de lippen uitdrogen.
 4. De lippen aanraken – sommige mensen raken de lippen onbewust meer aan dan goed voor ze is. Dit kan ook een reden zijn waardoor de lippen in slechte conditie zijn. Door de lippen aan te raken irriteren we ze en besmetten we ze met bacteriën.
 5. Genetica – we kunnen aanleg hebben voor droge lippen, het is dan moeilijk om de conditie van de lippen te verbeteren. Vraag familieleden om te kijken of meerdere mensen er last van hebben.
 6. De zon – kapotte lippen zijn ook een gevolg van verbranding door de zon, wat vaak effect heeft op ons gezicht omdat het moeilijk is om het gezicht volledig te beschermen tegen schadelijke UV-straling. De dunne huid van de mond is snel teveel blootgesteld aan de zon, vooral als we geen beschermende lippenstift gebruiken.
 7. Stedelijke vervuiling – het klinkt misschien raar, maar hetgeen wat in de lucht zit heeft ook effect op onze lippen. Mensen die in grote steden wonen hebben vaak meer last van kapotte lippen, omdat deze meer blootgesteld worden aan vervuiling, uitlaatgassen, giftige stoffen of smog. Droge en zware lucht is ook één van de redenen.
 8. Ruw kussen – als je wakker wordt met kapotte lippen, dan kan slecht beddengoed hier een oorzaak van zijn. Een ruw kussen kan de huid irriteren waardoor de lippen kapot gaan.