Shikimïnezuur heeft misschien een vreemde naam, maar het is een van de belangrijkste stoffen binnen de chemische industrie. Het is een gecondenseerde van sechsharmonische zuren, die onderdeel uitmaakt van de benzoëzuurreeks. Het is in fluctuerende mate in meer dan twintigduizend planten aangetroffen, waaronder soorten die nog nooit eerder zijn onderzocht. Het wordt voornamelijk geproduceerd door plantensoorten in warmere streken zoals Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Shikimïnezuur is de actieve stof in tal van farmaceutische producten, waaronder antivirale geneesmiddelen zoals Tamiflu en Relenza, maar ook in producten zoals mucolytica voor de behandeling van ruggenmergziekten, kankerbehandelingen, pijnstillers en antidepressiva.

Het is een synthetische verbinding en wordt in laboratoria gesynthetiseerd, naast het uit druivenzaden geëxtraheerde shikimïnezuur, wat al door de oude Egyptenaren werd gebruikt.

Hoe wordt shikimïnezuur geproduceerd?

Shikimïnezuur wordt aangemaakt door bacteriën en schimmels door het gebruik van een glycoside (ongeveer 4% van de shikimïnezuur). Het is een biogloeiende verbinding die in aardappelzetmeel wordt aangetroffen. Deze bacteriën en schimmels, die ook coniferylalcohol produceren, worden gemakshalve gebruikt bij de productie.

Vervolgens wordt shikimïnezuur vermengd met ammoniumsulfaat, dat zorgt voor kristallisatie. Er wordt ook vaak naftalinderivaten gebruikt bij de synthese van het shikimïnezuur.

De functie van shikimïnezuur

Shikimïnezuur is een zeer belangrijke stof binnen de farmaceutische industrie. Het wordt gebruikt in geneesmiddelen voor de behandeling van virale infecties zoals influenza (griep) en SARS. De antivirale eigenschappen van shikimïnezuur maken het ook bijzonder goed bestand tegen andere virussen, waaronder HIV.

Het is ook een krachtige antioxidant en wordt gebruikt in schoonheidsproducten, waaronder crèmes, lotions, oogmake-up, lippenstift en tandpasta.

Daarnaast wordt shikimïnezuur ook gebruikt in kruidenpreparaten zoals Chinese kruiden en ayurvedische preparaten. Het is ook een bron van vitamine C en van vezels, en wordt als voedingssupplement en als smaakstof in een aantal voedingsmiddelen gebruikt.

Gevolgen van de overmatige consumptie van shikimïnezuur

Hoewel shikimïnezuur een nuttig en veilig supplement is aan veel voedingsmiddelen, is het belangrijk dat het in zijn juiste hoeveelheden wordt geconsumeerd. Overmatige consumptie van shikimïnezuur kan leiden tot lichamelijke, psychologische en hormonale problemen.

Het kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en zweten. Buitensporig gebruik van shikimïnezuur kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk. Daarnaast kan het ook een negatief effect hebben op het centraal zenuwstelsel, waardoor een kalmerende werking ontstaat.

Personen met bepaalde hart- en vaatziekten, bovenmatige bloeddruk en allergieën moeten voorzichtig zijn met het gebruik van shikimïnezuur, en het is aan te raden eerst een arts te raadplegen voordat men shikimïnezuur gebruikt.

Conclusie

Shikimïnezuur is een krachtige antioxidant, wat maakt dat het een belangrijke stof binnen de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. Het wordt voornamelijk gebruikt in geneesmiddelen en schoonheidsproducten, maar het is ook een bron van vitamine C en vezels.

Hoewel shikimïnezuur in veel producten wordt gebruikt, is het belangrijk dat het in zijn juiste hoeveelheden wordt geconsumeerd. Overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen, waaronder hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Personen met bepaalde hart- en vaatziekten, bovenmatige bloeddruk of allergieën moeten voorzichtig zijn met het gebruik van shikimïnezuur, en het is aan te raden eerst een arts te raadplegen voordat men shikimïnezuur gebruikt.