Het groeit in weilanden, tuinen, maar door veel mensen wordt het vaak als een onkruid behandeld. We waarderen de eigenschappen van de paardebloem niet en we realiseren ons niet hoe wijdverspreid gebruik in cosmetica deze onopvallende plant heeft. Bekijk hoe cosmetica op basis van gewone paardenbloem werkt.

Taraxacum officinale, bekend als de gewone paardenbloem, is een zeer ondergewaardeerde plant. Meestal wordt gezegd dat het niet tot de groep van kruiden met geneeskrachtige eigenschappen behoort. We behandelen paardenbloem als een gewone overblijfsel, dichter bij een onkruid dan een waardevol cosmetisch ingrediënt. En hier zullen sommigen misschien verrast zijn door het feit dat de paardenbloem zowel in de kruidengeneeskunde als in de cosmetologie wordt gebruikt.

Paardebloem – kenmerken

Het is een wilde plant die overal in Europa, Azië en op beide continenten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan – Noord- en Zuid-Amerika te vinden is. Het heeft karakteristieke gele bloemen met fijne en zeer dicht op elkaar geplaatste bloembladen. Longitudinale, groene bladeren en stengels geven bij het snijden een witte melkachtige vloeistof af. Tegenwoordig wordt de paardebloem behandeld als een zware tuinonkruid, hoewel in de Middeleeuwen verschillende aantekeningen over de helende eigenschappen ervan zijn verschenen.

Wat zit er verborgen in de gewone paardenbloem?

Veel mensen zullen verrast zijn door hoeveel interessante voedingsstoffen er verborgen zijn in paardenbloem. Magnesium, vitamine B-complex en A, C en E zijn de meest voorkomende. Dit zijn niet de enige voedingsstoffen. De paardenbloem bevat ook andere mineralen, zoals: mangaan, kalium, ijzer, calciumfosfor, zink, evenals de benodigde biotine en choline. In de wortel bevat de paardenbloem veel tannines, inuline, fytosterolen en minerale zouten. De samenstelling van de paardenbloem verschilt een beetje als we rekening houden met de bladeren – hier zijn de meest voorkomende flavonoïden, carotenoïden, vitamine C en B en drie mineralen: kalium, magnesium en silicium. Ongeacht wat velen misschien zeggen, de paardebloem is zonder twijfel een schat aan voedingsstoffen.

Paardebloem in cosmetica

INCI: Taraxacum Officinale blad extract

De hierboven beschreven ingrediënten resulteren in verschillende nuttige eigenschappen die het mogelijk maken dat het als een cosmetische component wordt gebruikt. Meestal is het opgenomen in gezichtscrèmes, toners of preparaten die bedoeld zijn voor een huid die gevoelig is voor acne – meestal te zien als een extract van de bladeren van een paardebloem – Taraxacum Officinale bladextract. Daarom, als je zo’n ingrediënt vindt in de samenstelling van een bepaald cosmeticum, kun je het gebruiken en gebruiken, vooral als je worstelt met dermatologische problemen zoals psoriasis, acne of eczeem. Wat meer is, het is gewillig gebruikt in de productie van anti-aging cosmetica.

Cosmetische eigenschappen van gewone paardenbloem

Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen van het gebruik van de gewone paardenbloem? Waarom is het de moeite waard om het in je huidverzorgingsprogramma op te nemen? Het gewone paardenbloem-extract heeft bewezen antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het de vrije radicalen effectief neutraliseert en bijgevolg de veroudering van het lichaam vertraagt. Het verbetert de algehele conditie van de huid, reinigt, verzorgt en zorgt voor anti-inflammatoire effecten.

  • In huidverzorging
    Bij gebruik in de huidverzorging, de gewone paardenbloem brengt verlichting voor alle irritaties. Het maakt de huidskleur mooi en zelfs door roodheid te verminderen. Paardebloem vergemakkelijkt de huidzuivering van gifstoffen en onzuiverheden omdat het de poriën opent. Het verbetert de conditie van de huid, die beter wordt gevoed, gehydrateerd en vol vitaliteit. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten verjongt gewone paardenbloem de huid door het uiterlijk van rimpels te minimaliseren en de elasticiteit van de huid te verbeteren. Bovendien worden sproeten en ouderdomsvlekken helderder en wordt bovendien de strijd tegen cellulitis ondersteund.
  • In haarverzorging
    Gemeenschappelijke paardebloem is minder populair onder haarverzorgingsproducten. Desalniettemin wordt het voornamelijk gebruikt als een middel tegen hoofdschudding dat ook de vettigheid van de hoofdhuid voorkomt. Het kan de haargroei stimuleren, mits het regelmatig en langdurig wordt gebruikt. Desalniettemin maken cosmetica doordrenkt met paardenbloem het haar zacht en stralend.

Gemeenschappelijke paardebloem in volksgeneeskunde

Wanneer we het hebben over verfraaiing en conditionering van gewone paardenbloem, kunnen we de geneeskrachtige eigenschappen niet vergeten. Al in de volksgeneeskunde werd het gebruik van tincturen van paardenbloem (op basis van alcohol) aanbevolen voor de behandeling van verschillende soorten huidaandoeningen. Een brouwsel van paardenbloemwortel werd ook bereidwillig bereid, wat geweldig was voor baden of wraps.

Tegenwoordig kunnen we zelfgemaakte cosmetica op basis van gewone paardenbloem bereiden.

DIY-cosmetica met gewone paardenbloem

  1. Giet een kleine hoeveelheid water over fijn gehakte bladeren. Breng aan de kook en zet opzij om af te koelen. Je kunt het vloeiend mengen. Breng het mengsel ongeveer 15 minuten lang op uw gezicht aan. Een dergelijk gezichtsmasker kalmeert irritaties, verheldert verkleuringen en ondersteunt de behandeling van acne.
  2. Om de tweede versie van een gezichtsmasker voor te bereiden, combineert u een paar bloemen met natuurlijke yoghurt en mengt u deze. Voor meer hydraterende werking, kunt u een beetje natuurlijke honing toevoegen. Breng het aan op uw gezicht gedurende ongeveer 30 minuten en spoel vervolgens af met zuiver water.
  3. Gemeenschappelijke paardebloem maakt ook een geweldige gezichtsreiniger. Giet gewoon een kopje water over 2 eetlepels bloemen van paardebloem, breng aan de kook en zet opzij om af te koelen en span het uit. Veeg je gezicht dagelijks schoon met de toner.
  4. Haarcosmetica op basis van gewone paardenbloem kan ook thuis worden bereid. Je hebt 2 eetlepels droge paardebloem nodig en een kop heet gekookt water. Infuse bedekt. Laat het afkoelen en spoel je haar ermee na het wassen, bij voorkeur om de twee dagen. Waarschuwing! Houd er rekening mee dat een van de bijwerkingen kan zijn dat je je haar helderder maakt en verandert in een koperkleurige tint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *